pátek 30. října 2015

Teoretická příprava - elektrický holící strojek (planžeta)

Druhou technologií elektrického holení je tzv. planžeta. Podobně jako rotační/frézkový systém reprezentuje firma Philips, tak planžetový systém (anglicky: foil shaver) reprezentuje firma Braun, která svůj první holící strojek s oscilujícím nožem představila v 50. letech.


Planžetový holící strojek využívá oscilující lineární pohyb nože, který uřezává vousy, jež projdou mřížkou krycí fólie (odtud anglický název foil shaver). Dnešní strojky obsahují nejčastěji "dva hrby" pod kterými kmitají holící nože - uprostřed pak bývají další nože, které zastřihávají delší vousy. První modely nebo dnes ty nejlevnější mají "hrb" jen jeden. Modely firmy Panasonic pak tři i čtyři (jsou ale tenčí).

Podobně jako rotační holící strojky, tak i planžetové se dají použít pro suché i mokré holení (pokud to váš model podporuje). Dále jsou do strojků přidávány technologie jako mikro-vibrace pro stimulaci vousů nebo aktivní chlazení, kdy se strojek elektricky ochlazuje a tak chladí i holenou pokožku.

Přehled holících strojků (produktových řad) Braun si můžete prohlédnout na následujícím videu (anglický komentář) ...

1 komentář :

  1. Myslím že jsem kdysi nějaký takový strojek měl, takový ten s třemi hlavicemi a i když jsem je nechal nabrousit břity tak po pár holení se zase ztupil. Tak jsem si pořídil klasicky žiletky a pohoda. Jen jednou za čas si zajdu tady na zastřihnutí vousů ať nemám se strništem tolik práce a pohoda :)

    OdpovědětVymazat